Antwoord op je vragen
Bij Energie Plus begrijpen we dat de aanschaf van zonnepanelen een grote stap is waarbij je waarschijnlijk met veel vragen zit. We helpen je hier graag bij en zetten hieronder dan ook de 11 meestgestelde vragen en de antwoorden voor je op een rij.
Welke onderdelen zijn er nodig voor een zonnepaneleninstallatie?
Bij de montage van een zonnepaneleninstallatie gebruiken we verschillende onderdelen. Allereerst de zonnepanelen zelf die we op het dak van je woning of bedrijfspand installeren met behulp van een speciaal montagesysteem. Vanaf de zonnepanelen loopt er solarbekabeling naar de omvormer; die installeren we vaak op zolder. Vervolgens leggen we een voedingskabel aan naar de meterkast. De installatie is voorzien van een monitoringsysteem.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen bevatten zonnecellen die het zonlicht omzetten in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt via de solarbekabeling naar de omvormer geleid. Daar wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom. Deze wisselstroom gebruik je in huis voor je elektrische apparaten. Vanaf de omvormer gaat de wisselstroom naar de meterkast. Van daaruit wordt de stroom verdeeld in je woning. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en gesaldeerd.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je doelstellingen rondom de energieopwekking. Wil je volledig in je eigen stroombehoefte voorzien of slechts een deel ervan opwekken met zonnepanelen? Daarnaast spelen de oppervlakte en de ligging van je dak een rol. Een gemiddeld huishouden dat jaarlijks 4000 kWh verbruikt, heeft meestal zo’n 8 tot 12 zonnepanelen nodig.
Wat is 'salderen' en hoe werkt het?
Zonnepanelen wekken elektriciteit op die je direct kunt gebruiken in je eigen huis. Soms wek je meer energie op dan je verbruikt. In dat geval kun je salderen. Je levert de overtollige stroom dan terug aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde energie wordt verrekend met de hoeveelheid energie die je afneemt. Het is belangrijk dat je energiemeter geschikt is om de teruglevering van elektriciteit te registreren. In plaats van salderen, kun je ook kiezen voor een accupakket met thuisbatterij. Hiermee kun je de te veel opgewekte zonnestroom opslaan om op een later moment te gebruiken.
Heb ik een monitoringsysteem nodig?
Met een monitoringsysteem kun je de prestaties van je zonnepaneleninstallatie direct volgen. Het geeft je onder meer inzicht in de hoeveelheid opgewekte stroom en de opbrengsten. Is er een storing? Dan ontvang je een e-mailmelding. Het monitoringsysteem is bij ons een standaard onderdeel van een zonnepaneleninstallatie.
Wat is wattpiek?
De opbrengst van een zonnepaneel hangt af van de hoeveelheid zonlicht die het paneel opvangt. Deze opbrengst wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Wattpiek geeft de opbrengst van een zonnepaneel onder standaard testcondities aan, maar elke situatie is anders; denk aan oriëntatie, hellingshoek en schaduwinvloed. Dit betekent dus niet dat een paneel van bijvoorbeeld 400 Wp ook daadwerkelijk altijd 400 watt zal opleveren.
Leveren zonnepanelen in de herfst en winter voldoende rendement op?
Je hoeft je geen zorgen te maken over de vraag of je zonnepanelen in de herfst en winter wel rendabel zijn. Zonnepanelen werken namelijk op direct zonlicht én op diffuus licht. Ze functioneren dus ook bij bewolkt weer. Hoewel de piekopbrengst meestal tussen maart en oktober ligt, is er ook in de herfst en winter nog steeds zonnestraling. Zo wekken je zonnepanelen dus het hele jaar energie op.
Wat is de levensduur van een zonnepaneleninstallatie?
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van minimaal 25 jaar. Ze hebben meestal een vermogensgarantie van 92% na 10 jaar en van 83% na 25 jaar. De gemiddelde levensduur van een omvormer is ongeveer 12 tot 15 jaar.
Moeten zonnepanelen onderhouden worden?
Over het algemeen zijn zonnepanelen onderhoudsvrij. Het meeste vuil spoelt vanzelf weg door regen. Er kan echter altijd wat stof, zand of blad achterblijven. Wij raden je aan om je zonnepanelen één keer per jaar schoon te (laten) maken om eventueel vuil te verwijderen. Door je zonnepanelen schoon te houden, kan het zonlicht optimaal worden benut.
Wat kost een zonnepaneleninstallatie?
De prijs van de installatie van zonnepanelen varieert en is afhankelijk van verschillende factoren:
- Je voorkeur voor het type paneel: hoogste vermogen, volledig zwart?
- Je gemiddeld jaarlijks energieverbruik in kWh.
- Het percentage van je energieverbruik dat je wilt opwekken met zonnepanelen.
- De beschikbare ruimte op je dak.
- De ligging van je dak.
Wat te doen tegen vogels onder zonnepanelen?
Om vogels te weren onder je zonnepanelen is er een oplossing. De meest effectieve oplossing is het plaatsen van vogelweringborstels ook wel birdblockers of vogelwering genoemd rondom je zonnepanelen. Deze plaatsen wij volledig rondom uw zonnepanelen installatie op uw schuin dak, hierdoor wordt de ruimte tussen de panelen en het dak afgesloten door de vogelweringborstels, waardoor vogels er (bijna) niet meer onder door kunnen. Zonnepaneel vogelweringborstels hebben verschillende voordelen.
- Het is goed te installeren en te verwijderen
- Het is duurzaam en weerbestendig
- Esthetisch doet het geen afbreuk aan uw installatie het valt bijna niet op
- Het heeft geen invloed op de garantie of werking van de zonnepanelen